Eduard Șișu, despre rolul teatrului în educația copiilor

Teatrul de Papusi Gulliver, Galati

 

Felul în care a evoluat societatea și mai ales influența tehnologiei asupra tuturor aspectelor vieții noastre au transformat semnificativ existența noastră, indiferent de vârstă, preocupări sau profesie. Același efect este resimțit, în egală măsură, și asupra educației, care a înregistrat schimbări profunde, atât în ce privește forma, conținutul, dar mai ales mijloacele – formale, tradiționale sau mai puțin convenționale - prin care se realizează ea.

Cu toate acestea, există o serie de elemente de bază care au rămas neschimbate și își păstrează la fel de vie și activă contribuția la dezvoltarea și devenirea sănătoasă și armonioasă a copiilor noștri. În cele ce urmează, aflăm direct de la sursă cum putem completa educația corectă a celor mici.

Eduard Șișu, despre rolul teatrului în educația copiilor:

”Teatrul rămâne un instrument de bază, capabil să desăvârșească educația celor mici prin rolul și specificul său inegalabil. Teatrul este contextul ideal unde cei mici se întâlnesc cu poveștile preferate și interacționează cu personajele lor favorite. Spre deosebire de lectură – la fel de vitală în dezvoltarea copilului – teatrul reprezintă manifestarea vie a poveștilor, care prind viață prin intermediul păpușilor și al talentului actorilor.”

De ce teatru de păpuși?

Ceea se singularizează teatrul în mod deosebit în rândul factorilor ce contribuie la educația copiilor, adaugă Eduard Șișu, este puterea imaginației neîngrădite. Aici, copilul este liber să interpreteze lumea așa cum simte, are posibilitatea să îți adapteze trăirile la capacitățile proprii și să înțeleagă totul prin filtrul personal, fără limitări sau delimitări prestabilite. Aici nu se fac evaluări, nu se emit judecăți, nu se dau note. Rămâne doar joaca, spațiul creativ prin excelență, manifestarea autentică, inocența și candoarea copilăriei la cote maxime.

Transmiterea de valori și modele prin intermediul teatrului de păpuși

Iar teatrul de păpuși, cu precădere, este un univers propriu poveștilor, unde copilul se regăsește cu ușurință prin joc și imaginație. Astfel, aici el se simte în siguranță, se bucură de o experiență mereu pozitivă, facilitându-se, astfel, transmiterea de conținut sau de informație, într-o manieră facilă, naturală.

Valorile, modelele, principiile sunt vii, ele prind viață prin jocul actorilor și al păpușilor, sunt prezentate pe înțelesul și în limbajul potrivite celor mici și pot fi, astfel receptate și însușite în mod firesc. Sunt parte din joacă, din culoarea spectacolului, din farmecul poveștii. La teatrul de păpuși lipsește cu desăvârșire rigiditatea, strictețea, conformismul sau chiar plictiseala specifice procesului de învățare, în general.

Bucurându-se, copilul își sporește disponibilitate de a învăța, pentru că procesul de însușire de noi informații e unul cât se poate de agreabil.

Teatrul, conectarea la artă, frumos și absolut

Totodată, teatrul are, de cele mai multe ori, menirea de a reprezenta primul contact al celui mic cu arta și dezvoltă, astfel, interesul, atracția și preocuparea pentru frumos, creație, valoare, originalitate.

De la fascinația pentru costume, atracția pentru jocul de lumini și culoare, până la uimirea oferită de efectele muzicii şi firul poveştii, esenţa aventurii, toate împreună suscită micul spectator la observare atentă, înțelegere, interpretare, explorare a propriilor limite de cunoaștere.

Teatrul deschide lumea

Astfel, e de la sine înțeles că teatrul pentru copii dezvoltă imaginația, dar și intelectul, sporește capacitatea de conștientizare, pricepere și adaptare a micului om la tot ce înseamnă lumea înconjurătoare.

Și, nu în ultimul rând, teatrul pentru copii contribuie la dezvoltarea abilităților de socializare ale celui mic și de corelare la spectrul mai amplu al unui public ce împărtășește, cu bucurie și extaz, același joc, aceeași poveste magică, aceeași fascinație față de scenă și ai ei protagoniști.

Bineînțeles că lista cu tot ceea ce teatrul de păpuși are de oferit copiilor din punct de vedere educativ nu se încheie aici, dar te invităm să vii să descoperi propriile beneficii pentru tine și copilul tău la spectacolele preferate de la Teatrul de Păpuși ”Gulliver”.

Verifică programul spectacolelor următoare: http://www.teatrul-gulliver.ro/program/ și ia-ți acum biletul online: https://bilete.teatrul-gulliver.ro/alege-spectacol!

In program

Capra cu trei iezi, Teatrul de Papusi Gulliver, Galati
Capra cu trei iezi afla detalii
Real Time Web Analytics