"Alice în Wonderland" – un nou spectacol pentru tineri și adolescenți la Teatrul ”Gulliver”

Teatrul de Papusi Gulliver, Galati

 

Primăvara aduce noi bucurii și surprize artistice la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver”, cu premiera din data de 25 martie a spectacolului "Alice în Wonderland", in regia Anei Craciun Lambru.

Cea mai nouă producție de la Teatrul ”Gulliver” se remarcă, în primul rând, prin faptul că adresează o temă pe cât de sensibilă, pe atât de necesară pentru tineri: fenomenul bullying și felul în care acesta afectează dezvoltarea adolescentului, starea de sănătate mentală și emoțională a acestuia.

Deopotrivă, sunt atinse și alte subiecte implicite, de o importanță majoră pentru adolecenți, precum: provăcările relației copil-părinte și gestionarea acestora, nevoia de comunicare, de relaționare și de conectare, nevoia de apartenență, de acceptare și de a fi înțeles, descoperirea și asumarea propriei indentități, acceptarea de sine, dobândirea încrederii de sine etc.

Rezultă, așadar, un proiect curajos și inedit, o provocare pe care atât regizoarea Ana Crcăciun Lambru, cât și Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” și-o asumă cu încredere și cu convingerea că abordarea și tratarea acestor teme este esențială și necesară, iar teatrul poate, prin mijloace artistice și creative – inclusiv elemente specifice teatrului de animație, facilita, cu succes, acest demers.

Spectacolul "Alice în Wonderland", de la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” spune povestea unei preadolescente care nu mai poate face față vieții ei, simțindu-se copleșită de prea multă presiune la școală, din partea mamei ei care îi solicită perfecțiune, de neputința și nevoia ei de a se integra în această lume. Iar atunci când ajunge într-o clinică pentru boli mentale, după ce experimentează un eveniment traumatic din viața ei, încearcă să evadeze din realitate, găsind refugiu într-o poveste fantastică din copilărie.

Spre deosebire de izolarea instituției, lumea din imaginația lui Alice este extraordinară, aventuroasă și lipsită de limite. Este o lume în care nimic nu pare imposibil, nefiind condiționată sau restrânsă de legile fizice ale lumii reale, de timp sau spațiu. Este o lume  populată de personaje interesante, inspirate de povestea originală ”Alice în Țara Minunilor”. Alice suprapune această lume peste percepția ei despre lumea reală, fiecare personaj din Wonderland având un corespondent în clinică.

Ana Craciun Lambru, cea care semnează regia spectacolului, mărturisește motivația din spatele alegerii acestei teme și abordari:

”Deși am în plan acest spectacol de peste 10 ani, abia acum această poveste e mai aproape de mine. Pornind de la poveștile Melaniei Medeleanu, de la Asociația ”Zi de Bine”, despre situația actuală a preadolescenților și adolescenților care se confruntă tot mai mult cu anxietate și depresie, alături de alte povești ale copiilor și tinerilor care trec pe lângă mine și îmi lasă un semn, am hotărât că acum e timpul ca Alice să își spună povestea și să vorbească celor de vârsta ei.

Tinerii au nevoie să vadă reprezentări ale poveștilor lor pe scenă și în filme, să înțeleagă că noi, adulții îi vedem și îi auzim, că nu sunt invizibili.”

Așadar, spectacolul "Alice în Wonderland", de la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver”, în regia Anei Crăciun Lambru, este o producție care se adreseaza noului target al teatrului, respectiv tinerii și adolescenții, subliniind, încă o dată componenta educativă prin care teatrul contribuie la crearea si definirea identitatii, la evoluția și dezvoltarea acestora.

Pentru că spectacolele de teatru special concepute pentru tineri reprezintă o experiență artistică aparte, de care aceștia au nevoie pentru a-și întregi universul cognitiv, emoțional, psihologic, estetic etc.

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” oferă spectacole și experiente artistice dedicate acestora, iar ”Alice in Wonderland” intră acum în rândul spectacolelor pentru tineret, moderne, cool, în ton cu cele cu cele mai noi și avangardiste tendințe în domeniu (videomapping, teatru de umbre, papusi humanet, muzica live și alte forme artistice surprinzătoare și impresionante).

”Gulliver” lansează astfel tinerilor provocarea-invitație de a veni la teatru, de a se bucura și beneficia de această experiență inedită, de a găsi aici piese de teatru moderne, pe stilul si pe placul lor și care trateaza teme de interes pentru ei.

In program

Vrăjitorul din Oz, Teatrul de Papusi Gulliver, Galati
Vrăjitorul din Oz afla detalii
Real Time Web Analytics