FESTIVAL GULLIVER

Inscriere Festival 2019

Teatrul de Papusi Gulliver, Galati

 

Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver” a ajuns la cea de-a XXVI-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 14-19 mai 2018. Acesta este cel mai longeviv festival de teatru de animaţie din întreaga ţară.
Festivalul Internațional de Animație Gulliver din Galați este organizat de Teatrul de Păpuși Gulliver, în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați și Consiliul Local Galați.


Acesta este unul dintre cele mai impor tante festivaluri de animație din țară, care a dat șansa multor teatre să se afirme, iar întâlnirea cu alți colegi în cadrul festivalului a deschis oportunități importante de colaborare între artiști. În anul 1992, când a debutut Festivalul Gulliver, nimeni nu i-a bănuit longevitatea de care se va bucura.Treptat, Festivalul a ajuns la maturitate, devenind un festival – reper pentru alte manifestări de acest fel din ţară.

Festivalul a avut un caracter competitiv încă de la început, fiind format dintr-un juriu de specialitate, alcătuit din personalități ale lumii teatrale, critici de teatru, profesori, teatrologi, regizori, scenografi etc, iar tradiția s-a păstrat până astăzi. La fiecare ediție se acordă următoarele premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul special al juriului, Premiul pentru regie, Premiul pentru scenografie, Premiul pentru muzica din spectacol, Premiul pentru interpretare feminină, Premiul pentru interpretare masculină, Premiul pentru mânuire. În plus, alte diplome și premii pot fi acordate în funcţie de considerentele și aprecierile juriului.

De-a lungul anilor, Festivalul Gulliver a adus în faţa copiilor gălățeni, toate teatrele de păpuși, marionete și animație din țară: Teatrul de Animaţie Bacău, Teatrul de Animație Tăndărică București, Teatrul de Marionete Arad, Teatrul de păpuși Puck Cluj Napoca, Teatrul Colibri Craiova, Teatrul Luceafărul Iași, Teatrul Prichindel Alba Iulia, Teatrul Aşchiuţă Piteşti, Teatrul Merlin Timișoara şi multe altele. Pe de altă parte, studenții facultăţilor de teatru s-au bucurat, încă de la primele ediţii, de oportunitatea de a participa la acest festival, având ocazia să intre în contact cu atmosfera şi spiritul competitiv al unui astfel de eveniment.

În prezent, Festivalul Gulliver se adresează întregii familii, deci atât copiii de toate vârstele, cât și tinerii şi adulții pot viziona spectacolele selectate.

Programul festivalului este structurat astfel:

Secţiunea concurs – cuprinde spectacole pentru copii şi tineri şi intră în competiţia pentru premiile acordate de juriul festivalului. Pot fi înscrise în festival adaptări după poveşti clasice din literaratura română şi universală, spectacole 3D, teatru de umbre, spectacole non-verbale, spectacole de magie, teatru-dans, teatru-circ, teatru de obiect, spectacole de ventrilocie etc. Recent, au fost introduce spectacole pentru un sector de public neacoperit până acum, și anume copiii de vârste foarte mici (1-3 ani). În această secţiune sunt incluse teatre de stat şi companii private din România şi din străinătate.

Secţiunea OFF – găzduiește spectacole de seară, care pot fi româneşti sau străine, dedicate în special tinerilor şi adulţilor. În plus, în anumite situații, cum este cazul spectacolelor de magie, acestea pot fi urmărite și de către copii. Astfel, a fost inițiat conceptul de spectacole pentru întreaga familie, care nu fac parte din competiție. De la introducerea acestui concept, în 2014, au participat cele mai prestigioase teatre și companii teatrale din București: Teatrul Național, Teatrul Bulandra, Teatrul ACT, Teatrul Excelsior,Teatrul de Comedie etc. De asemenea, trupele din afara ţării pot propune spectacole pentru această secţiune.

Secţiunea outdoor - cuprinde activităţi de animaţie cu mascote Disney, clowni şi supereroi, ateliere de creaţie şi spectacole în aer liber. Aceste activităţi sunt gratuite şi se desfăşoară în Grădina Publică a oraşului Galaţi. Aici sunt invitate atât teatre de stat, cât și companii private de teatru. Este o secțiune care, în viitor, ar putea reprezenta premisele unui festival de teatru în aer liber.

Pe de altă parte, Festivalul Gulliver propune și activități conexe, cum ar ö lansări de carte și expoziții de scenograöe, lista acestor activităţi urmând a fi diversificată în ediţiile viitoare. Festivalul durează 6 zile, și cuprinde în jur de 30 de spectacole pentru întreaga familie.
Spectacolele sunt susţinute în cele două săli (sala mare și sala Studio) Teatrului Dramatic “Fani Tardini”, iar secțiunea outdoor este găzduită de Grădina Publică Galați.

Anual, vin la Galați peste 300 de invitați: teatre participante, critici de teatru, directori de festivaluri, regizori, scenografie, reprezentanți media etc. Festivalul s-a bucurat în fiecare an de sprijinul partenerilor media locali și naționali, dar și cel al sponsorilor. Festivalul Gulliver a reuşit să aducă un plus de imagine teatrului şi oraşului, numărul de spectatori ajungând să fie din ce în ce mai mare.

Este o adevărată sărbătoare a oraşului, pe care copiii, părinţii şi bunicii o aşteaptă cu mare drag în fiecare primăvară. Teatrul Gulliver s-a impus, prin acest festival, pe harta teatrelor deprestigiu şi a reuşit să ofere tuturor trupelor de animaţie din România şansa de a-şi demonstra profesionalismul şi valoarea.
Cea mai mare mândrie a Festivalului Gulliver rămâne „încăpăţânarea” cu care s-a dezvoltat în fiecare an, din 1995 încoace, find singurul festival din ţară care se bucură de acest ritm constant de desfășurare.

In program

Vrăjitorul din Oz, Teatrul de Papusi Gulliver, Galati
Vrăjitorul din Oz afla detalii
Real Time Web Analytics